Een van de belangrijke rode draden doorheen onze projecten is duurzaamheid. Samen met de opdrachtgever streven we naar gebouwen met een minimale ecologische voetafdruk en een perfecte integratie in de omgeving. Als duurzaam architectenbureau adviseren we u graag over duurzaam bouwen, passiefbouw en energiebewust (ver)bouwen.
Een geïntegreerde ontwerpmethodiek ligt aan de basis van duurzaam bouwen. Zo manifesteert die duurzaamheid zich in de volledige levenscyclus van elke realisatie, vanaf de bouw over het onderhoud tot de eventuele renovatie of afbraak. Ons architectenbureau heeft een BREEAM assessment met de score “very good”, garandeert onze kennis dienaangaande en toont de haalbaarheid aan voor zowel nieuwbouw als verbouwing, wonen en werken. Deze internationale certificatiemethode geeft op basis van 10 thema’s en 70 criteria een duurzaamheidsscore aan gebouwen. Duurzaamheid en gezonde gebouwen worden immers niet alleen door energiebesparing gecrëerd, ze zijn een complex samenspel van allerhande factoren. Ons doel is gezonde gebouwen te creëren die goed zijn voor de mens en het milieu.
De optimalisatie van het passief en actief energiemanagement is een belangrijk aspect bij duurzaam bouwen. Maar dit is niet de enige factor; Uw ecologische voetafdruk wordt ook verminderd door een uitgebalanceerd water- en afvalbeheer, het gebruik van duurzame en gezonde materialen en emissiebeheersing. Enkele zaken die een belangrijke rol spelen bij een duurzaam en comfortabel gebouw:
De duurzaamheid van uw gebouw wordt verankerd in het ontwerp door onze geïntegreerde aanpak. Bij Architecten Demeestere + Garmyn & Partners hebben wij de nodige expertise en tools in huis (PHPP, energetische berekeningssoftware…) om uw project tot een E+ einde te brengen.
Uiteraard spelen ook de gebruikte materialen een rol in de duurzaamheid van uw gebouw. Bij alle projecten kiezen we bewust voor materialen:
Potentieel schadelijke producten (bv. met een hoog formaldehydegehalte) worden geweerd. Hout is altijd FSC- of PEFC- gelabeld. Bovendien gebeurt de aanvoer en afvoer van materialen altijd gecontroleerd..
Deze principes garanderen een duurzaam en gezond gebouw. Energiebewust of passief bouwen resulteert dan ook in een lage milieubelasting, beperkte energiefactuur en een gezonde leefomgeving. Ons bureau tekende als eerste architectenbureau van België het FSC-convenant, is lid van het Passiefhuis Platform en het VIBE. Met de gazellesprong van Via Vlaanderen hebben we ook aangetoond dat we als groeibedrijf meewerken aan een duurzame samenleving door bij te dragen tot economische groei en duurzame tewerkstellling.