HOUSING PROJECT, FOSTIERLAAN – RONSE

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

8 appartementen

Residentie Oranjerie is een nieuwbouwproject met acht ruime en heldere appartementen. Het project is gelegen in de Fostierlaan te Ronse, een boulevard volgens plan van 1899 met een groot aantal bewaarde rijkelijke burgerhuizen in een grote variatie aan architecturale stijlen. De rijkelijke gevels zijn een staalkaart van architectuurstijlen vanaf 1900, Lodewijk XVI-stijl, over art déco en modernisme tot heden. De uitdaging was om een hedendaags ontwerp aansluiting te laten vinden bij het eclectische straatbeeld.

Het project Oranjerie integreert zich in het straatbeeld door enerzijds een hedendaagse invulling te geven aan de kenmerkende gevelarchitectuur in de straat, en anderzijds een confrontatie aan te gaan tussen oud en nieuw. Dit creëert een spanningsveld dat een meerwaarde biedt voor beiden. Het ontwerp interpreteert op een hedendaagse manier de ‘erker’-architectuur kenmerkend voor de bebouwing in de Fostierlaan, door de plaatsing van grote glazen erkers, wintertuinen als het ware, in de voorgevel . Het project bouwt voort op de travee-vorming van de aanpalende 19deeeuwse bebouwing en op de geleding van de aanpalende modernistische architectuur en integreert zich zo in het straatbeeld. Door de hedendaagse vormgeving en volumewerking treed het ontwerp in dialoog met de bestaande bebouwing.