HERBESTEMMING VOORMALIG KLOOSTERGEBOUW TOT ASSISTENTIEWONINGEN, EDELAREBERG – OUDENAARDE

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais et Anglais Américain. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans la langue par défaut du site. Vous pouvez cliquer l’un des liens pour changer la langue du site en une autre langue disponible.

Niewbouw: 15 assistentiewoningen en 1 penthouse Renovatiewerken: 3 lofts, 2 woningen en gemeenschappelijke ruimtes

Grenzend aan de Edelareberg juist buiten de kern van Oudenaarde, ligt het bestaande kloostergebouw omringd door een uitgestrekte tuin. Achter het perceel strekt zich het wijde akkerlandschap uit. Een deel van het project is beschermd als dorpszicht.

Drie bouwvolumes (de woningen, het klooster en het nieuwbouwgedeelte) op de site zijn onderling verbonden door een zwevende glazen constructie.

Centraal op de site ligt het neogotische volume van het klooster, dat grenst aan een rij woningen langs de straatzijde. Dit geheel blijft behouden en wordt heringericht met appartementen en woningen. Aan de andere zijde wordt het nieuwe volume met appartementen opgericht, gesitueerd buiten de beschermde zone.

Het nieuwe volume ligt parallel aan de westelijke vleugel van het kloostergebouw; dit volume bezit hetzelfde langwerpige inplantingprincipe als de vleugel en bevordert een evenwichtige bezetting en structurering van de site doordat ze de grote tuin in twee deelt.

Op deze wijze vloeit de historische kloostertypologie door naar de buitenruimtes toe. Men recupereert de idee van de kloostertuin als omringde binnentuin met open wandelgangen.

De geslotenheid van de site als één van de essentiële kenmerken ervan, wordt aldus behouden. Ook de bestaande kloostermuur wordt gerespecteerd in zijn oorspronkelijke context.

Tevens wordt er bij de inplanting van de nieuwe volumes mee rekening gehouden dat de volumes visueel niet dominant zijn tegenover het beschermde klooster.

De nieuwe assistentiewoningen situeren zich hoofdzakelijk van de straat weg en worden in de helling geschoven waardoor de impact aan de zijde van de Kerklosstraat geminimaliseerd wordt. Hier zijn slechts twee van de vier bouwlagen zichtbaar. Op deze manier ontstaat een vlotte stedenbouwkundige overgang tussen het volume van de rechts naburige woning en het volume van het kloostergebouw. Het optimaal benutten van het hoogteverschil komt ook de toegankelijkheid van de site ten goede; de halfondergrondse parking vindt hier een perfecte ligging en is zo vlot bereikbaar vanaf Edelareberg.

De architecturale eigenheid van het klooster is visueel dominant en beeldbepalend. Daarom wordt voor de vormgeving van het nieuwe volume geopteerd voor een strakke en hedendaagse architectuur. De stijlkundige tegenstelling versterkt de architecturale kwaliteiten van beide volumes, oud en nieuw. Ook het gebruik van open gaanderijen en materialen met sobere kleurtonen zowel als  het integreren van licht door middel van doorlatende en doorzichtige zones in een soepel spel van openheid en geslotenheid versterkt de harmonie tussen het bestaande en het nieuwe gebouw.

De glazen verbindingsgang tussen het bestaande klooster en de nieuwe assistentiewoningen wordt uitgevoerd met een lichte zwevende structuur uit glas en staal. Er wordt gekozen voor een zuivere, lichte en sobere structuur om het klooster in haar waarde te laten en de architecturale kwaliteiten hiervan te beklemtonen.