Nieuwbouw woonzorgcentrum met 120 bedden te Herzele

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Het ontwerp en uitvoeringsdossier van een woonzorgcentrum (WZC) met in totaal 120 woongelegenheden en alle daarbij horende accommodatie, inrichting en buitenaanleg

Het WZC ligt op de rand van een reeds aangevraagde en deels gerealiseerde zorgverkaveling aan de rand van het bebouwde gebied in Herzele. Op deze manier vormt het gebouw de overgang tussen het dorp en het achterliggende weidse groene landschap te liggen.

De diagonale invulling ten opzichte van de Lindestraat is een voortzetting van de inplanting van het OCMW gebouw Ter Leen, maar dan gespiegeld tegenover de Lindestraat die de centrale as vormt in de zorgsite. Op deze manier maakt het gebouw een vloeiende overgang tussen de verschillende landschappen. Met andere woorden, het open landschap kan nog steeds binnendringen in de bebouwing van de verkaveling.

Het project valt volledig binnen het zorgdecreet en omvat 120 bedden, deels dienstig voor het OCMW van Herzele en deels dienstig voor zorggroep Eclips. Het concept maakt op een intelligente manier gebruik van gedeelte ruimtes, waardoor zonder kwaliteitsverlies betaalbare zorg kan worden aangeboden.

Ook de architectuur en volumevorming ontleent zijn vorm aan dit concept, de twee vleugels komen samen in een scharnier waar de gemeenschappelijke ruimtes en de hoofdcirculatie zich bevinden. Op deze manier kreeg de huisstijl van de zorggroep een eigenheid geënt op de specifieke situatie en context van de gemeente Herzele.

Mede door de schuine inplanting ontstaan diverse buitenruimtes die het sociaal contact en ontspanning bevorderen.

Het gebouw  zelf is een duurzaam ontwerp met een lage ecologische voetafdruk. Dit wordt bereikt door via een geïntegreerd ontwerp de technieken maximaal af te stellen op de architectuur.

Het materiaalgebruik is gekozen in functie van de rest van de zorgverkaveling ten einde een maximale integratie in zijn ruimere omgeving te waarborgen. De materialen zijn tevens ingetogen en gekozen binnen hetzelfde coloriet. Op deze manier temperen ze de volumetrie van het gebouw ten opzichte van zijn omgeving.