7 lofts / Kantoren
Voormalige textielververij “Théodore Vandendaele” wordt herbestemd tot kantoren voor ons architectenbureau en 7 ruime lofts.
De voormalige fabriek TH.V. is het oudste industrieel pand van Ronse (1885), en bestaat uit het Ghyselingsgebouw en het beschermd monument van de textielververij Theodoor Vandendaele.
Voor een behoud op lange termijn was een goede herbestemming van het monument noodzakelijk; er wordt gekozen voor een vermenging van wonen en werken. De noodzakelijke verbouwingen en uitbreidingen gaan op een respectvolle wijze om met de waardevolle, industriële karakteristieken van het monument.
Het “Emmaüsgebouw” ondergaat een grondige restauratie waarbij de gevels in hun oorspronkelijke vorm worden hersteld en het jongere deel van het gebouw dat aan het Koning Boudewijnpark grenst, wordt volledig herbouwd tot een duurzaam gebouw met zeer lage E- en K-peilen. Aan deze zijde wordt het gebouw uitgebreid met een licht en glazen volume, waardoor het contact met de groenzone van het park wordt geoptimaliseerd. De ontvangstruimtes en delen die voor het publiek toegankelijk zijn gesitueerd op het gelijkvloers. Door het creëren van een patio binnenin wordt licht naar binnen getrokken en ruimte gecreëerd.
Alternatieve energieën worden geïntegreerd om alle moderne comfort en gebruiksvriendelijkheid te creëren. Zo ontstaat een project dat geschiedenis en toekomst samenbrengt in vorm, functie en bouwtechniek.
Het ontwerp volgt de richtlijnen van Breeam; een Breeam Label is in aanvraag ter bekrachtiging van de hoge duurzaamheidsgraad van het gebouw. De duurzaamheidsstandaard BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is wereldwijd één van de meest gebruikte en volledige certificatiemethodes. Architecten Demeestere+Garmyn&Partners beschikt zelf over een licentie als BREEAM Assessor en integreert deze in de ontwerpmethodiek die aan de basis ligt van duurzame keuzes en efficiënte oplossingen.