ASSISENTIEWONINGEN, ENGELSENLAAN - RONSE

20 assistentieflats + dienstruimtes / 1 appartement

Het project is gelegen in het centrum van Ronse, op de hoek van de Engelsenlaan en de Puissantstraat, op het domein van de historische stadsvilla “Villa Ferrant” of “Villa Portois”.

Het behoud van de erfgoedkundige waarde van de Villa Ferrant was één van de basisuitgangspunten van het project. De historische waarde en de impact van het domein en tuin op de omgeving zijn gerespecteerd en vormen samen met toegankelijkheid en duurzaamheid de basispijlers van het ontwerp.

Er is geopteerd om de villa intact te bewaren, en het project zowel conceptueel als organisatorisch hieraan te koppelen. Achter de villa is een hedendaags volume ingeplant dat 20 seniorenflats herbergt. Het gebouw staat centraal op het perceel, zodat het parkaspect met waardevolle oude bomen, als koppeling met het stedelijk weefsel, zoveel mogelijk intact is gebleven.

Het nieuw gebouwde deel van het project bestaat uit een volume met vier bouwlagen en vijf wooneenheden per verdieping. De woningen zijn op maat van de behoeften van senioren en kunnen door hun eenvoudige opbouw gemakkelijk verder ingedetailleerd worden om tegemoet te komen aan specifieke handicaps. Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk en hierdoor is het volledige project ook geschikt voor personen met een beperking. De inplanting van dit gebouw achter de villa beperkt de visuele impact van het volume in zijn omgeving, en verhoogt tegelijkertijd het akoestisch comfort en de leefkwaliteit in de woningen. Door de centrale ligging in de parktuin, liggen de woningen in een geborgen groen eiland in de drukke stadsomgeving.

Qua architectuur is bewust gekozen voor een strakke, hedendaagse vormentaal en compacte architectuur. Er is geopteerd voor een tweede huidgevel, waarbij de buitenschil een open gevel is. De buitengevel aan westzijde is een actieve gevel, een aanpasbare houten lamellenstructuur, die ook dienst doet als zonnewering. Dit resulteert in een behaaglijker binnenklimaat. De buitenhuid aan oostzijde is opgebouwd uit O-vormige gevelelementen, deze creëren een zachte overgang tussen park en gevel.

De villa zelf doet dienst als hoofdinkom  voor bezoekers en bevat de polyvalente ruimtes die nodig zijn bij het project.