LA PEREGRINA IN RONSE

34 assistentiewoningen + polyvalente ruimtes / 13 appartementen / 1 restaurant

HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR OP BESCHERMD DOMEIN

Dit project is gelegen in het centrum van Ronse, op het domein van de beschermde, historische stadsvilla ‘Woning Vangrootenbruel’, die lange tijd wachtte op een nieuwe bestemming. De uitdaging was om het verloederde gebouwencomplex in ere te herstellen zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp. Architecten Demeestere + Garmyn & Partners kadert elk ontwerp binnen een bredere, ruimtelijke en socio-culturele context, dus de mix van historisch behoud en hedendaagse architectuur binnen dit project was een evidentie.

Het nieuwe ontwerp La Peregrina verenigt woongelegenheden voor senioren met appartementen voor gezinnen. Het duurzame bouwproject omvat de:

  • restauratie van de monumentale gebouwen
  • restauratie van de historische tuin uit 1928 die nu dienst doet als outdoor horecaruimte
  • bouw van 13 appartementen en 34 assistentiewoningen

DE LIJN VAN HEDEN TOT VERLEDEN

De site omvat een aantal gediversifieerde zones, elk met hun eigen identiteit. Zo heeft elk plein of patio zijn eigen verhaal. De nieuw ingeplante gebouwen gaan via hun hedendaagse architectuur in dialoog met het monument en ondersteunen de verweving van heden en verleden. Ontstaan vanuit een stadswoning, gekoppeld aan een stadstuin en in relatie tot een ingesloten landschappelijk restant binnen de stad behoudt, versterkt en verbindt het project de krachtlijnen die in de loop van de tijd ontstaan zijn.

HET VERBINDEN VAN DE SITE MET DE STAD

De eigenheid van de site werd bewaard, maar tegelijk wordt de stad naar binnengetrokken met het ontwerp van een stedelijk plein en de confrontatie met het achterliggende stedelijke landschap. We zien er bij de bouw van de nieuwe panden ook op toe dat deze de beschermde woning visueel niet overschaduwen. Dankzij deze harmonie blijft de dialoog tussen stedelijke, hedendaagse architectuur en organisch erfgoed steeds overeind.

DE 5 PIJLERS VAN DE NIEUWE SITE

  1. Behoud van de gesloten, beschermde site als een ‘eiland’ in het straatbeeld
  2. Restauratie van de historische tuin uit 1928
  3. Bouw van de hoofdingang aan de linkerzijde van de site, zodat ook minder mobielen de site kunnen betreden zonder de ingang van de woning te wijzigen
  4. Inplanting van verschillende volumes om duidelijk te onderscheiden sferen te creëren
  5. Beperkte toegang voor auto’s, het voorzien van elektrisch vervoer op de site en de installatie van laadpalen voor elektrische wagens

CONTACTEER ONS VOOR MEER INFORMATIE

In het restauratieproject werd hedendaagse architectuur gebruikt om een monument in ere te herstellen en een nieuwe bestemming te geven. Wilt u meer weten over dit ambitieuze project? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak.